فیلتر سرسرنگی

فیلتر سرسرنگی دستگاه های غشایی یکبار مصرف هستند که به انتهای سرنگ متصل می شوند. برای حذف ناخالصی های ذرات از نمونه ها (مایع/گاز) قبل از برخی از انواع آنالیز برای جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات (مانند HPLC، کروماتوگرافی یونی، ICP، آزمایش های انحلال و غیره) استفاده می شود.

فیلتر سرنگ معمولاً از محفظه ای با غشایی تشکیل شده است که به عنوان فیلتر عمل می کند (طبقه بندی بر اساس ترکیب، قطر فیلتر و اندازه منافذ). هر دو مؤلفه باید با کاربرد و محلول در حال فیلتر سازگار باشند.

فیلتراسیون نمونه مناسب، کیفیت و ثبات نتایج تحلیلی را بهبود می بخشد و زمان خرابی دستگاه را کاهش می دهد.

فیلترهای سرنگ برای چه مواردی استفاده می شود؟

  • فیلترهای سرنگ را می توان برای حذف ذرات از نمونه استفاده کرد، قبل از استفاده از نمونه در تکنیک های مربوط به ابزارهای گران قیمت که به دلیل سوراخ باریک و فشار زیاد داخل به راحتی آسیب می بینند.
  • فیلترهای سرسرنگی برای شلنک لاین کاملا مناسب هستند که باعث استفاده گسترده از سوزن و سرنگ می شود.
  • آنها ممکن است برای فیلتراسیون عمومی استفاده شوند، به ویژه در حجم های کوچکتر که تلفات ناشی از خیساندن کاغذ صافی قابل توجه است.
  • فیلترهای سرنگ نیز برای فیلتر کردن گازها و حذف باکتری ها از نمونه موجود است.

نحوه استفاده از فیلتر سرسرنگی

  1. نمونه را داخل سرنگ قرار دهید.
  2. فیلتر را با یک حرکت چرخشی ایمن ثابت کنید. اگر سرنگ دارای قفل لوئر است، آن را محکم وصل کنید اما بیش از حد سفت نکنید.
  3. سرنگ مونتاژ شده و فیلتر را به صورت عمودی نگه دارید تا غشاء به طور یکنواخت خیس شود (این امر باعث افزایش سرعت جریان می شود).
  4. به آرامی پیستون سرنگ را فشار دهید تا نمونه را از فیلتر عبور دهید. در صورت امکان، 0.25-0.5 میلی لیتر اول نمونه را دور بریزید، زیرا اگر آلودگی وجود دارد، احتمالاً در اولین میکرولیتر نمونه بیشتر است.
  5. اگر فشار برگشتی به میزان قابل توجهی افزایش یافت، فیلتر را تعویض کنید زیرا ممکن است مسدود شده باشد. از فشار دادن زیاد خودداری کنید زیرا ممکن است باعث ترکیدن محفظه فیلتر شود.
  6. فیلتر را تغییر دهید و برای نمونه بعدی تکرار کنید
فیلتر سر سرنگی

انتخاب فیلتر سرسرنگی

چندین جنبه برای انتخاب فیلتر سرسرنگی وجود دارد. برخی از اصلی ترین آنها عبارتند از:

  • بدنه فیلتر: یکبار مصرف (پلی پروپیلن) یا قابل استفاده مجدد (پلی کربنات / فولاد ضد زنگ)، Luer-lok یا Luer-slip
  • اندازه منافذ: فیلترها در اندازه های مختلف منافذ موجود هستند. رایج ترین موارد استفاده شده عبارتند از 0.13μm، 0.17μm، 0.25μm، 0.30μm و 0.45μm.
  • مواد فیلتر: مواد فیلتر مختلفی در فیلترهای سرنگ استفاده می شود (پلی اتر سولفون (PES)، استات سلولز (CA)، نایلون، RC، GMF، pp و غیره). تفاوت های اصلی سازگاری شیمیایی، سرعت جریان و فشار ترکیدگی است.
  • ظرفیت فیلتر
  • حجم نگهداری

سوالات متداول

سوال: آیا فیلترهای سرنگ قابل استفاده مجدد هستند؟
پاسخ: فیلر سرنگ قابل استفاده مجدد نیست زیرا ذرات ریز می توانند عملکرد فیلتر را کاهش داده و باعث آلودگی شوند.

سوال: آیا فیلترهای سرنگ باکتری ها را از بین می برند؟
پاسخ: بله، فیلترهای سرنگ اغلب برای تولید داروهای تزریقی و قطره های چشمی استریل در محل استفاده می شود، به منظور حذف آلودگی های میکروبیولوژیکی، غشاهای 0.2 و 0.22 میکرومتر برای حذف باکتری ها بیشتر استفاده می شود.

سوال: تفاوت بین غشاء 0.2 میکرومتر و غشای 0.22 میکرومتر چیست؟
پاسخ: عملکرد غشاهای فیلتر 0.2 و 0.22 میکرومتر یکسان است، تفاوت به دلیل روش های مختلف اندازه گیری اندازه منافذ است.

سوال: فیلترهای PVDF آب دوست هستند یا آبگریز؟
پاسخ: فیلترهای PVDF در هر دو گزینه موجود هستند: آب دوست و آبگریز.

سوال: از کدام غشاء برای فیلتر محیط کشت سلولی استفاده کنم؟
پاسخ: فیلترهای PES یا SFCA برای فیلتر کردن محیط کشت سلولی استفاده می شوند، آنها اتصال پروتئینی بسیار کمی دارند و جریان سریع دارند.

سوال: بیشترین استفاده از اندازه منافذ غشایی؟
پاسخ: 0.45 میکرومتر (برای فیلتراسیون عمومی استفاده می شود) و 0.2 و 0.22 میکرومتر (معمولاً برای حذف استفاده می شود) دو اندازه منافذ غشایی هستند که اغلب برای کاربردهای تحقیقاتی و پزشکی استفاده می شوند.

فیلتر سر سرنگی

فیلتر سرنگ برای تهیه نمونه HPLC

تمام حلال هایی که به عنوان فاز متحرک استفاده می شوند باید قبل از ورود به سیستم HPLC از طریق فیلترهای 0.2 میکرومتر فیلتر شوند تا از خراشیدن پیستون های پمپ توسط ذرات جلوگیری شود و از گرفتگی فیلتر خطی یا ستون محافظ جلوگیری شود.

کیمیا زیست گستر نوین” در راستای ارتقاء تولیدات و سطح علمی کشور مبادرت به واردات و توزیع مواد شیمیایی و مصرفی آزمایشگاهی کرده است. هدف مجموعه ما تأمين مواد و تجهيزات مورد نياز در بخش هاى مختلف آزمايشگاهى، تحقيقاتى، بيمارستانى، صنعتى و … مي باشد.