سیاهرگ
سیاهرگ ها رگهای خونی هستند که خون بدون اکسیژن را از بافتها و اندامهای مختلف بدن جمعآوری کرده و آن را به قلب منتقل میکنند. رگ های خونی که خون را به سمت قلب می برند سیاهرگ هستند.
همه سیاهرگ ها خون بدون اکسیژن را حمل می کنند به جز سیاهرگ های ریوی و نافی. سیاهرگ های ریوی خون اکسیژن دار را از ریه ها به دهلیز چپ برای گردش می برند. وریدهای نافی خون اکسیژن دار را از جفت به جنین در حال رشد حمل می کنند. وریدهای نافی فقط در جنین در حال رشد وجود دارند. وریدهای دیگری که خون بدون اکسیژن را حمل می کنند، وریدهای سیستمیک نامیده می شوند.
سیاهرگ های سیستمیک خون بدون اکسیژن را از مویرگها جمع آوری می کنند و خون را با فشار کمتری در حدود 8 تا 10 میلی متر جیوه به قلب برمی گردانند. از این رو به دریچه هایی نیاز دارد، یک ساختار عضلانی الاستیک برای بررسی جریان برگشتی خون.
بزرگ سیاهرگ
وریدها که به مویرگ ها متصل می شوند، به صورت لوله های کوچک تری به قطر حدود 8 تا 100 میکرومتر شروع می شوند که ونول نامیده می شوند. وریدهایی که مستقیماً به مویرگ ها متصل هستند، وریدهای پس مویرگی نامیده می شوند. چندین ورید با هم ادغام می شوند و ورید کوچکتری را تشکیل می دهند. وریدهای کوچک مختلف با هم متحد می شوند و رگه های بزرگتری را تشکیل می دهند که در نهایت به هم متصل می شوند و دو رگه اصلی به نام ورید اجوف را تشکیل می دهند. ورید اجوف فوقانی (بزرگ سیاهرگ زبرین) و ورید اجوف تحتانی (بزرگ سیاهرگ زیرین). ورید اجوف خون بدون اکسیژن را به قلب در دهلیز راست تخلیه می کند.
بسیاری از رگ های سطحی به صورت رگه های آبی تا بنفش رنگ در سطح بدن ما دیده می شوند. این مکانهایی هستند که خون عمدتاً برای آزمایشهای خون، کشت خون یا سایر نیازهای عمومی پزشکی از آنجا گرفته میشود.
ساختار سیاهرگ ها
وریدها دریچه هایی با دیواره نازک حاوی رگ های خونی هستند. از نظر تشریحی، سیاهرگها دارای سه دیواره لایهای مشابه شریانها (سرخرگ) هستند که عبارتند از تونیکا خارجی، تونیکا میانی و تونیکا انتیما. با این حال، آنها دارای مقادیر قابل توجهی کمتری از عضلات صاف هستند که آنها را نازک تر از دیواره رگ ها می کند. این دیواره نازکتر رگها را انعطافپذیرتر میکند و به رگها اجازه میدهد تا نزدیک به 70 درصد از کل خون را در هر زمان نگه دارند. وریدها خون را با فشار بسیار پایین حمل میکنند، بنابراین مجهز به دریچههای وریدی هستند که با بررسی جریان برگشتی خون را به سمت قلب حفظ میکنند.
۱- تونیکا خارجی
این خارجی ترین لایه است که عمدتاً از بافت های همبند ساخته شده است که عمدتاً با الیاف کلاژن ساخته شده است که استحکام فیزیکی و خاصیت ارتجاعی رگ ها را فراهم می کند.
۲- تونیکا میانی
این لایه میانی است که از بافت همبند با الیاف الاستیک و لایه های عرضی رشته های عضلانی تشکیل شده است. سلول های ماهیچه صاف موجود در این لایه به تنظیم قطر سیاهرگ ها کمک می کند.
۳- تونیکا انتیما
درونیترین لایهای است که از سلولهای اندوتلیال ساخته شده است و سطح صافی را برای جریان آسان خون در داخل سیاهرگها فراهم میکند.
انواع سیاهرگ
بر اساس محل قرارگیری آنها به دو نوع وریدهای سطحی و وریدهای عمقی تقسیم می شوند.
A. سیاهرگ های سطحی
سیاهرگ هایی که در زیر پوست به سطح بدن نزدیکتر هستند، وریدهای سطحی نامیده می شوند. این رگ ها اغلب به صورت رگه های آبی تا بنفش قابل مشاهده هستند. آنها علاوه بر انتقال خون، نقش مهمی در تنظیم دمای بدن دارند. این سیاهرگ ها مقدار کمتری خون را در بدن ما حمل می کنند. برخی از وریدهای سطحی رایج و قابل مشاهده عبارتند از وریدهای ژوگولار خارجی (سیاهرگ گردنی بیرونی)، وریدهای سفالیک (سیاهرگ سَری)، وریدهای کوبیتال، وریدهای بازیلیکا (سیاهرگ برجسته) و غیره.
B. سیاهرگ های عمقی
سیاهرگ هایی که در عمق بیشتری از بدن قرار دارند، سیاهرگ های عمقی نامیده می شوند. این سیاهرگ ها از بیرون قابل مشاهده نیستند و اغلب با شریان هایی به همین نام جفت می شوند. این سیاهرگ ها حامل بخش عمده ای از خون وریدی هستند. برخی از وریدهای عمیق رایج عبارتند از وریدهای داخلی ژوگولار، وریدهای بازویی، وریدهای ساب کلاوین، وریدهای فمورال (ورید رانی) و غیره.
بر اساس نوع خونی که حمل می کنند و محل تحویل، سیاهرگ ها را می توان به دو نوع طبقه بندی کرد، یعنی. وریدهای ریوی و وریدهای سیستمیک.
-
وریدهای ریوی
این سیاهرگ ها خون اکسیژن دار را از ریه ها به دهلیز چپ می برند. چهار ورید ریوی اصلی وجود دارد – دو ورید از هر ریه خارج می شوند.
-
وریدهای سیستمیک
این سیاهرگ ها خون بدون اکسیژن را از سراسر بدن جمع آوری کرده و به دهلیز راست می برند.
عملکرد سیاهرگ ها
- وریدهای سیستمیک خون بدون اکسیژن را از هر بافت و اندام بدن ما جمع آوری می کنند و آن را برای اکسیژن رسانی مجدد و گردش مجدد به قلب منتقل می کنند.
- وریدهای ریوی خون دوباره اکسیژنشده را از ریهها به قلب میبرند تا دوباره گردش کنند.
- رگ های سطحی همچنین به کاهش دمای بدن در هنگام گرم شدن کمک می کنند.
سیاهرگ ها و بیماری ها
بیماری ها یا ناتوانی هایی که رگ ها را تحت تاثیر قرار می دهد و عملکرد طبیعی آنها را مختل می کند، بیماری های وریدی نامیده می شود. ورید ها از طیف گسترده ای از شرایط پزشکی، از جمله بیماری های عفونی و غیر عفونی رنج می برند. برخی از شایع ترین بیماری های وریدی در زیر خلاصه شده است.
بیماری | معرفی |
---|---|
رگ های واریسی | رگ های بزرگ و پیچ خورده (معمولاً در پاها) |
ترومبوز سیاهرگی عمقی | وضعیتی که در آن لخته خون در وریدهای عمیق تشکیل می شود که بر گردش خون تأثیر می گذارد. |
نارسایی مزمن وریدی (CVI) | شرایطی که وریدهای پا نمی توانند به درستی کار کنند و خون وریدی در پاها نمی تواند به قلب بازگردد. |
رگ عنکبوتی (تلانژکتازی) | یک خوشه برجسته کوچک از رگهای کوچک آسیب دیده. |
ترومبوفلبیت سطحی | التهاب وریدهای سطحی به دلیل تشکیل لخته های خون در داخل سیاهرگ ها. |
سندرم می-ترنر | شرایطی که در آن ورید ایلیاک چپ توسط شریان ایلیاک مشترک سمت راست در برابر ستون فقرات کمری فشرده می شود. |
درحال حاضر مجموعه کیمیا زیست گستر نوین قادر به ارائه انواع مواد اولیه با گریدهای غذایی، دارویی، آرایشی، بهداشتی و صنعتی در حجم های بالا و کیفیت عالی از تولید کننده های معتبر می باشد. درصورت نیاز می توانید درخواست خود را با ما درمیان گذاشته تا در سریعترین زمان ممکن اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم.