چراغ بونزن

چراغ بونزن نوعی مشعل گازی است که شعله‌ای ایمن، بدون دود، داغ و بدون نور تولید می کند که می تواند برای آزمایش های علمی مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

شعله با مخلوط شدن گاز و اکسیژن در یک محیط کنترل‌شده ایجاد می شود که امکان تنظیم دقیق اندازه و گرمای مشعل را فراهم می کند.

مشعل Bunsen از یک پایه مسطح با یک لوله مستقیم عمودی که به آن بشکه یا دودکش گفته‌می‌شود، تشکیل‌شده است. گاز طبیعی (عمدتاً متان) یا گاز مایع مانند پروپان یا بوتان در قسمت پایین دودکش عرضه‌می‌شود که با استفاده از یک لوله لاستیکی به شیر گاز متصل می شود.

  • این مشعل به افتخار روبرت بونزن، دانشمند آلمانی که آن را در سال 1857 به همراه دستیار آزمایشگاه خود، پیتر دساگا، طراحی کرد، نامگذاری‌شده است.
  • عملکرد اصلی یک مشعل Bunsen در آزمایشگاه گرم کردن، استریل کردن و احتراق است.

قطعات مشعل Bunsen

◉ پایه: قسمتی گسترده و سنگین با شکل متغیر است که برای مشعل Bunsen پشتیبانی می‌کند. به یک لوله جانبی به نام لوله گاز متصل است.
◉ لوله یا دودکش: لوله‌ای فلزی به طول حدود 5 اینچ است که روی پایه مشعل قرار دارد. دارای دو سوراخ متضاد در نزدیکی انتهای پایینی است که دریچه هوا را تشکیل می‌دهند. لوله را می‌توان به پایه پیچ کرد. گاز نازل با هوای دریچه مخلوط می شود و در انتهای بالایی آن می سوزد

◉ سوراخ های هوا: سوراخ های هوا به هوا اجازه ورود به مشعل را می دهند تا مخلوطی از هوا و گاز یا سایر سوخت مایع با هوا ایجاد شود.

◉ تنظیم کننده هوا (Collar): یک آستین استوانه ای فلزی کوتاه با دو سوراخ به صورت قطری مخالف یکدیگر است. در اطراف سوراخ های تهویه، وظیفه اصلی یقه کنترل مقدار هوای ورودی به بشکه است.

چراغ بونزن

اصل چراغ بونزن

مشعل‌های Bunsen معمولاً با یک اتصالات خاردار در پایه دودکش تعبیه می‌شوند تا به یک لوله لاستیکی اجازه دهد تا گاز را از یک نازل گاز روی میز آزمایشگاه تغذیه کند.

اصل چراغ بونزن بر توانایی آن در مخلوط کردن گاز (یا سوخت دیگر) با اکسیژن قبل از احتراق (ایجاد پیش مخلوطی از هوا و گاز قبل از احتراق) متکی است. این کار با استفاده از یک دریچه ورودی در پایین ستون مشعل انجام می شود که توسط اثر Venturi هوا را مکش می کند، در حالی که گاز از نازلی عبور می کند که قطر آن به ماهیت گاز مورد استفاده بستگی دارد. سپس مخلوط در بالای ستون مشتعل می شود.

شیر قابل تنظیم (یقه) در پایین مقدار اکسیژنی را که وارد مخلوط می شود دیکته می کند. با دریچه بسته، اکسیژن بسیار کمی وارد می شود و یک شعله زرد دودی با دمای پایین تولید می شود. با باز بودن کامل دریچه، شعله ای داغ، تقریباً بی رنگ و خروشان ایجاد می شود.

منابع سوخت مشعل Bunsen

دو منبع اصلی سوخت برای چراغ بونزن وجود دارد: گاز طبیعی (بیشتر متان) و گاز مایع (پروپان، بوتان یا مخلوطی از این دو). مطمئن شوید که مشعل مناسب را برای منبع سوختی که استفاده می کنید انتخاب کنید: استفاده از مشعل برای یک نوع سوخت با سوخت دیگر خطرناک است.

انواع چراغ بونزن

◉ انواع مختلفی از مشعل های Bunsen بسته به منبع گاز و شرایط آزمایشی شما وجود دارد:

مشعل Tirrill زیرگونه ای از مشعل های Bunsen است که دارای یک مهره بال در پایین لوله برای تنظیم جریان گاز است. با چرخاندن این شیر می توان تنظیمات جزئی گاز را انجام داد.
مشعل Meker زیرنوع مشعل Bunsen است که برای تولید شعله بسیار داغ و پایدار طراحی شده است.

انواع شعله در مشعل Bunsen چیست؟

شعله ایمنی: این شعله زرد است، به راحتی در یک اتاق روشن دیده می شود و به دیگران کمک می کند به یاد داشته باشند که مشعل Bunsen شما روشن است. به دمای تقریباً 300 درجه می رسد، برای گرم کردن مواد برای آزمایش استفاده نمی شود.

توضیح: هنگامی که دریچه چراغ بونزن بسته است، هوای مورد نیاز برای واکنش احتراق فقط از ناحیه نزدیک به بالای مشعل می آید، احتراق ناقص، در نتیجه شعله زرد روشنی شبیه شمع ایجاد می کند.

شعله آبی متوسط: این شعله خاص روی مشعل می تواند به 500 درجه برسد. در یک اتاق روشن به سختی دیده می شود و زمانی ایجاد می شود که شکاف هوا تا حدی باز باشد.

شعله آبی خروشان: (تنها شعله ای است که صدا ایجاد می کند) این داغ ترین شعله است، می تواند به دمای 1400 درجه برسد و داغ ترین قسمت شعله فقط در نوک مخروط سفید در وسط شعله آبی است. .

  • توضیح: افزایش جریان هوا به مشعل باعث احتراق کاملتر و شعله داغتر می شود. سپس مخلوط گاز و هوا در بالای لوله مشتعل می شود. نتیجه شعله سه مخروطی پر سر و صدا و آبی رنگ است. این شعله آبی بالاترین دمای مشعل را فراهم می کند.
چراغ بونزن

کیمیا زیست گستر نوین” در راستای ارتقاء تولیدات و سطح علمی کشور مبادرت به واردات و توزیع مواد شیمیایی و مصرفی آزمایشگاهی کرده است. هدف مجموعه ما تأمين مواد و تجهيزات مورد نياز در بخش هاى مختلف آزمايشگاهى، تحقيقاتى، بيمارستانى، صنعتى و … مي باشد.