کلاژن

کُلاژِن پروتئين است که در محيط خارج از سلول‌های مختلف گونه‌های مختلف موجودات، وجود دارد. این پروتئين به صورت رشته‌های کلاژن مشاهده می‌شود. این رشته‌ها در انواع بافت پيوندی به ميزان متفاوت يافت می‌شوند. سنتز کلاژن به‌وسيله فيبروبلاست‌ها مشابه ساخت ساير پروتئين‌ها می‌باشد. سنتز توسط سلول‌های استئوبلاست در استخوان، کندروبلاست در غضروف، ادونتوبلاست در دندان، سلول‌های ماهيچه صاف در ديواره رگ‌هاي خونی و سلول‌های اپی تليال نيز انجام می‌گيرد. ترکيب اسيد آمينه تشکيل دهنده کلاژن در بافت‌های مختلف دارای تفاوت‌های جزئی است. گلايسين بيشترين آمينو اسيد موجود در آن است.

کلاژن

فرآيند توليد این پروتئین در بدن انسان از حدود سن 20 سالگی به‌‌بعد کندتر می‌شود. کندی روند توليد و ساير عوامل محيطی به ايجاد چين و چروک در قسمت‌های مختلف پوست صورت و ساير بدن منجر خواهد شد. حدود 30 درصد پروتئين‌های بدن انسان را collagen تشکيل می‌دهند و اين پروتئين در پوست، مفاصل، دندان‌ها، استخوان‌ها، تاندون‌ها و رگ‌های خونی يافت می‌شود. اين ماده 70 درصد پروتئين پوست را تشکيل می‌دهد و انعطاف آن را حفظ می‌کند. هم‌چنين به حرکت مفاصل و قدرت دندان و استخوان کمک می‌کند. دست کم 13 نوع کلاژن در انسان شناسايی شده‌اند که هر کدام در بافت خاصی وجود دارند. تنوع اين پروتئین به دليل تفاوت در ماهيت پلی پپتيدهای تشکيل دهنده آن است.

معروف‌ترين انواع collagen

نوع I

اين نوع در استخوان و وتر وجود دارد و از تعداد زيادی دسته‌های فيبری ساخته شده‌است که به صورت امواج دريا قرار دارند. نوع 1 فراوانترين کلاژن موجود در بدن انسان است و بيش از 80 درصد کلاژن پوست را تشکيل می دهد و مابقی آن کلاژن نوع 3 است.

نوع II

که در غضروف شفاف ديده می‌شود به شکل فيبريل است و فيبر تشکيل نمی‌شود.

نوع III

همان رشته شبکه‌ای است که در غشای پايه ديده می‌شود اين نوع از فيبرهای واحد ساخته شده‌است.

نوع V , IV

به صورت فيبريل نبوده و احتمالاً غير پليمريزه هستند. کلاژن نوع IV در غشای پايه و نوع V در جدار رگ‌های خونی جنين يافت می‌شود.

کلاژن

 امروزه پودر کلاژن هيدروليز شده حاصل از گاو، خوک و ماهی در دسترس همگان است.

کلاژن

Bovine Collagen

کلاژن گاوی پروتئين طبيعی است که می‌توان آن‌را در پوست، استخوان و گوشت عضلات گاو پيدا کرد. جالب است بدانيد اين نوع به لحاظ بافت، شباهت زيادی به نوع انسانی دارد و به همين دليل در صنايع آرايشي براي مقابله با چين ‌و چروک‌های پوست از کلاژن گاوی استفاده می‌شود. کلاژن گاوی به خوبی از عهده پر کردن چروک‌های ظريف پوست بر می‌آيد و در التيام زخم‌ها کاربرد دارد.

پوست انسان زمان زيادی لازم دارد تا کلاژن حيوانی را جذب کند؛ بنابراين اين شيوه بايد با تزريق زيرجلدی پروتئین همراه شود که بسيار گران‌قيمت است و خطر عفونت نيز دارد. کلاژن حيوانی می‌تواند ناقل جنون گاوی باشد، بنابراين ريسک ديگری به موارد بالا افزوده می‌شود. از آن‌جا که جنون گاوی و ديگر مشکلات موجود در کلاژن حيوانی وجود داشت، دانشمندان‌ شروع به جستجوی منبع سالم‌تری برای آن کردند. يکی از اين منابع، نوع ماهی است که از پوست و پولک ماهی گرفته می‌شود و جايگزين غيرسمی است. حتی بهتر از آن، اين نوع خيلی بهتر از کلاژن حيوانی جذبِ پوستِ انسان می‌شود.

Fish Collagen

کلاژن نوع 1 با غلظت بسيار بالايی در پوست ماهی وجود دارد. کلاژن ماهی در لوازم آرايشی بسيار پر کاربرد است. معمولا افتادگی‌های پوست را برطرف می‌کند و ظاهر آن را نرم و لطيف می‌سازد. نوع ماهی برای درمان درد و التهاب مفاصل نيز مفيد است. این نوع علاوه بر کاربردهای آرايشی و درمان رماتيسم، يک مکمل رژيمی است. اين ماده، محلول در آب است و به راحتی قابل هضم می‌باشد. به دليل فوايد نگه‌دارنده، در غذاها، نوشيدنی‌ها، مکمل‌های سالم و داروهای بيماری‌های روده به کار می‌رود. نوع ماهی بهترين نوع این ترکیب است.

مزیت کلاژن ماهی نسبت به گاوی

با اينکه، پپتيدهای کلاژن مشتق شده از پوست ماهی گرانترند، اما به طور قابل توجهی مفيد تر و دارای جذب بالاتری نسبت به ساير انواع گاوی و خوکی هستند. علاوه بر اين، با مصرف نوع ماهی خطر قرار گرفتن در معرض بيماري های CJD و انسفالوپاتی اسفنجی گاوی (BSE) که توسط نوع گاوی منتقل می شود به صفر می رسد و همين موضوع منجر به افزايش مصرف کلاژن ماهی در سطح جهان شده است. نوع ماهی از پوست و استخوان ماهيان آب شور استخراج می شود.

کلاژن دريايی يا کلاژن ماهی از پپتيدهای کوچکتری (تکه های پروتئينی کوچکتری) نسبت به ساير کلاژن ها تشکيل شده است و نسبت به انواع دیگر 5 برابر راحت تر هضم، جذب و در بدن توزيع می گردد. نوع ماهی به دليل دارا بودن مقدار زيادی اسيدهای آمينه ليزين، گليسين، پرولين و هيدروکسی پرولين با ديگر کلاژن ها متفاوت است. اين مواد مغذی به صورت ترکيبی، سلول های پوست، مفاصل و استخوان ها را براي توليد پروتئين ها از جمله کلاژن تحريک می کنند و به ساختن بافت های بدن از جمله ماهيچه، استخوان و پوست کمک می نمايند. ليزين نه تنها در توليد این پروتئین نقش اساسی دارد بلکه عملکرد ايمنی سالم بدن را تقويت می کند.

کاربرد collagen

کلاژن از جمله فراوان ترین پروتئین ها در بدن است و نقش مهمی در بدن دارد، از جمله بهبود بافت پوست و کمک به انعقاد خون. در سال های اخیر به عنوان مکمل طبیعی و جزء ترکیبات شامپوها و لوسیون های بدن، محبوبیت یافته است.

این پروتئین مصارف بسیار زیادی دارد، از غذا گرفته تا دارو و صنعت. سالیان طولانی از این ماده برای تولید چسب استفاده میشد. امروزه به عنوان رشته های آلات موسیقی به کار برده می شود. در غذاها حرارت داده می شود تا ژلاتین تولید کند و همچنین به عنوان روکش درب سس ها استفاده می شود. در صنعت داروسازی به عنوان پرکننده در جراحی های زیبایی و پلاستیک و به عنوان مرهم در سوختگی های شدید مورد استفاده قرار می گیرد.

درحال حاضر مجموعه کیمیا زیست گستر نوین قادر به ارائه انواع مواد اولیه با گریدهای غذایی، دارویی، آرایشی، بهداشتی و صنعتی در حجم های بالا و کیفیت عالی از تولید کننده های معتبر می باشد. درصورت نیاز می توانید درخواست خود را با ما درمیان گذاشته تا در سریعترین زمان ممکن اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم.